Velika je pomoć saznanje da i drugi prolaze kroz iste stvari kao i ja.

Ako nikada niste nosili protezu, može Vas umiriti razgovor s nekim tko je već nosi.

Novi problemi vezani za zubne proteze

Zubne proteze su vrlo osobna stvar, ne postoje dvije osobe koje imaju jednaka iskustva, ali su neke stvari ipak zajedničke u životima mnogih osoba koje nose zubnu protezu.

Navikavanje na zubnu protezu

Navikavanje može potrajati prvih nekoliko tjedana nakon dobivanja zubne proteze. Možda ćete osjećati bol i nelagodu, ali svakim danom polako ćete se sve više navikavati na različite osjećaje u svojim ustima. Ako zubna proteza i dalje nije udobna ni nakon par tjedana, svakako to recite stomatologu jer je vjerojatno potrebna mala prilagodba.

Osjećaj punih usta

Osobe koji prvi put nose zubnu protezu često kažu da im je prevelika, da im gura usne prema naprijed. Ovaj osjećaj je potpuno normalan. Usta su jako osjetljiva i svaka promjena će Vam se činiti pomalo čudnom, ali jednom kada se naviknete na zubnu protezu, ovaj osjećaj će biti sve manji i manji.

Bolnost i iritacija

Izvjesna količina bolnosti i iritacije je normalna tokom prilagodbe na zubnu protezu. Ako se bol nastavi, trebali biste posjetiti svog stomatologa kako bi vam podesio zubnu protezu. Corega se može koristiti kako bi neugodne djeliće hrane držala podalje.

Više sline nego uobičajeno

Kako se Vaša usta prilagođavaju na zubnu protezu, tako ponekad proizvode više sline nego što je uobičajeno. Tokom vremena ovaj problem će nestati i nije nikakav razlog za brigu.

Refleks povraćanja

Ako shvatite da imate refleks povraćanja prilikom skidanja i stavljanja zubne proteze, to je samo reakcija na stavljanje stranog predmeta u usta. Što opušteniji budete s Vašom protezom, to će se sve rjeđe događati.

Refleks povraćanja ponekad može biti uzrokovan time što se zubna proteza proteže preduboko u usta, pa ako se nastavi, posjetite svog stomatologa koji će moći napraviti male prilagodbe.

Razlozi za osmijeh

Vjerojatno imate vlastiti popis razloga za više smijeha koje će Vam zubna proteza pružiti, ali evo nekoliko podsjetnika na to zašto ima više pozitivnih strana za život s protezom nego što možda mislite.

Ponovno ćete izgledati kao Vi

Zub koji nedostaje može učiniti da Vaše lice izgleda obješeno i da time izgledate starije. Zubna proteza pruža potporu mišićima lica koji bi trebali izgledati čvrsto i zategnuto, čineći da se ponovo osjećate kao Vi sami.

Više samopouzdanja

Osobe koje nose zubnu protezu često kažu da su zaboravile kako je biti istinski samouvjeren. Sada uistinu možete iskoristiti vrijeme koje provodite s prijateljima i obitelji bez da skrivate svoje zube ili da se osjećate samosvjesno kada se smijete.

Redovito posjećujte svog stomatologa

Jednom kada ste dobili zubnu protezu, vrlo je važno da posjećujete svog stomatologa redovito. Ovo se možda čini očiglednim, ali Vaš je stomatolog najbolja osoba za razgovor o eventualnim problemima koje biste mogli imati.

Vaš stomatolog može provjeriti stanje Vaše zubne proteze ili djelomične proteze te preostalih zuba kako bi se uvjerio da je Vaše oralno zdravlje u dobrom stanju. Zubne proteze naporno ''rade'' pa im je potrebno podešavanje s vremena na vrijeme. Ne bojte se upitati stomatologa da pregleda, jedno malo podešavanje može značiti puno za udobnost.

 

 
CHAD/CHPLD/0130/17, 11/17